Родители и деца

Вежбање во текот на бременоста

Go down

Вежбање во текот на бременоста

Пишување by lela on 04.08.09 14:29

Mi se vide korisno pa sakam da go postavam,ako ne e vo red neka go izbrisat moderatorite.

Uloga i važnost vježbanja u trudnoći


U tehnikama prirodnog poroda psihička stabilnost i spremnost imaju veliku ulogu, ali je jednako važna i tjelesna kondicija. Uloga vježbe tijekom poroda potvrđena je već 30-ih godina našega stoljeća kada je jedna britanska studija pokazala da fizičke radnice lakše rađaju od žena boljeg socijalnog statusa koje su provodile život bez većih tjelesnih naprezanja.

Puno je današnjih žena tjelesno jako aktivno, a takvima ostaju i tijekom cijele trudnoće. Njima, kao i budućim majkama koje bi za vrijeme trudnoće željele započeti program tjelesnih vježbi, potreban je prethodno pregled i preporuke liječnika. Ako slijedom tih preporuka nastavite s prethodnim "fitness" programom ili ga započnete, započeli ste time i put k zdravijem životu i, vjerojatno, lakšem porodu.

Tijekom trudnoće u vašem se organizmu odvijaju brojne promjene. Jednu od njih čini i veća labavost ligamenata, posebice u zglobovima zdjelice. To je posljedica djelovanja hormona estrogena i progesterona, koju možete iskoristiti u izvođenju pripremnih vježbi za lakši porod.
Vježbe se odnose u prvom redu na jačanje onih mišića koji su izvrgnuti najvećim naporima tijekom posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće i rađanja, a uče se na svakom tečaju za "prirodni porođaj".

Sjedenje razmaknutih koljena.
Ova vježba isteže i jača mišiće leđa, bedara i zdjelice te ispravlja držanje. Istovremeno zglobove zdjelice održava pokretljivim i poboljšava krvotok usmjeren prema donjem dijelu tijela. Sjedenje valja održavati tako da su koljena savijena, a stopala priljubljena i u liniji paralelnoj s kukovima.

Ako vam je teško postići opisani položaj, pokušajte se donjim dijelom leđa oduprijeti prema zidu, postaviti jastučiće ispod natkoljenica, ili sjesti prekriženih nogu mijenjajući povremeno onu gornju.

Leđa moraju biti ispravljena. Pokušate li ostvariti gore opisani položaj, iznenadit će vas da to nije tako teško kako se u prvi mah čini. Vaša veća pokretljivost rezultat je promjena koje donosi trudnoća.

Hegelove vježbe.
Mišići koji grade dno zdjelice ujedno podupiru organe poput maternice, mokraćnog mjehura i debelog crijeva. Jačanje tih mišića olakšava pritisak svojstven kasnoj trudnoći i smanjuje mogućnost da se nakon poroda nastave smetnje poput nekontroliranog istjecanja mokraće i pojavljivanja hemoroida

Čučanje na petama.
Samo u zapadnim kulturama običaj je da žena rađa ležeći na ledima, tj. u neprirodnom antigravitacijskom položaju. U drugim dijelovima svijeta oduvijek se preferirao uspravni položaj, a za to postoje i prirodni razlozi. Dijete je, naime, svojim položajem u porođajnom kanalu usmjereno prema dolje, tj. u smjeru djelovanja gravitacije. U uspravnom položaju kontrakcije su jače, djelotvornije i manje bolne. Sjedenje i čučanje pomažu otvaranju donjeg otvora zdjelice za gotovo nekoliko centimetara, čineći dodatni prostor za silazak djeteta.
Tijekom poroda provest ćete dosta vremena sjedeći i hodajući. Pokušajte svako malo čučnuti jer će to ubrzati otvaranje porođajnog ušća. Za razliku od sjedenja koje je lako, čučanje tijekom visoke trudnoće je naporno, pa zahtijeva često uvježbavanje početkom gravidnosti.
Vježba nazvana klizanje po zidu pomoći će vam u tome.

Klizanje po zidu.
Razmaknite stopala za širinu ramena i poduprite se Ieđima uza zid. Klizite leđima niza zid prema dolje sve do položaja nalik na sjedeći (ali bez stolca). Ruke lagano položite na koljena radi boljeg održavanja ravnoteže. Koljena i stopala moraju biti usmjerena prema van, a sjedeći položaj održavajte nekoliko sekundi. Nakon toga se vratite u početni položaj, također klizeći po zidu prema gore. Ponavljajte vježbu tri do pet puta, povećavajući postupno broj do deset.

Naginjanje zdjelice.
Ta vježba jača trbušne mišiće, povećava pokretljivost kralježnice, slabi bol koji se tijekom trudnoće i porođaja javlja u leđima i olakšava sam porod. Kao i sve prijašnje vježbe i ova samo izgleda teška, a može se tijekom trudnoće ostvarivati uz minimalan napor. Zdjelični pretklon vježba se u različitim položajima tijela, npr. sjedećem, stojećem, ili "četveronoške", oslanjajući se na dlanove i koljena, s glavom u visini leđa, a trbuh uvlačimo, izvijajući istovremeno leđa u obliku luka prema van. Tu poziciju valja održavati nekoliko sekundi, a potom ponouo ispraviti leđa. Ponovite tri do pet puta, povećavajući postupno broj do najviše 10.

Opisane vježbe ne zahtijevaju nikakvu dodatnu opremu, već samo udobnu odjeću i dobru volju.

poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača
avatar
lela
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4973
Age : 46
Локација : Germanija
Расположение : bezveza
Поени : 21352
Registration date : 2008-09-14

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by lela on 04.08.09 14:36

Eve uste nekoi so slikiO vežbama za trudniceRedovno vežbanje i održavanje fizičke kondicije je bitan preduslov za održavanje dobrog zdravlja tokom čitavog života pa i u trudnoći. Drugi momenat kada će fizička kondicija biti na proveri je svakako porođaj. Da bi se uspešno obavio neophodna je i dobra priprema. Najbolje je da to bude pod stručnim nadzorom profesionalaca uz saglasnost lekara koji vodi trudnoću. Jedan broj žena sa zdravom trudnoćom iz objektivnih razloga ne može da posećuje časove pripreme za porođaj.
Postoje vežbe koje mogu da se rade i kod kuće bez nadzora profesionalaca, ako nema posebnih kontraindikacija. Svakako se treba posavetovati sa svojim lekarom pre nego što počnete da vežbate.

Saznajte više o vežbama za trudniceIstezanje u trudnoći


Šta prvo poželite da uradite nakon buđenja ujutru? Da se dobro protegnete! Bez obzira što tokom noći niste ništa radili, mišići i zglobovi su bili dugo zgrčeni, kičmeni stub savijen u napred, i pre ustajanja iz kreveta dobro je da se sve to istegne.
Ovu naviku treba praktikovati i tokom trudnoće ali uz mali oprez. Zbog promena na zglobovima i mišićima koji su pod uticajem hormona razmekšani i na koži koja je zategnuta, ne treba praviti nagle pokrete da ne bi došlo do povredivanja.
Istezanje će vam sigurno prijati nakon dugog sedenja, stajanja, hodanja, poslova koji se obavljaju jednoličnim pokretima i posebno nakon vežbanja.
Za vežbe istezanja vam nisu potrebni nikakvi posebni uslovi, niti oprema. Možete da ih radite na poslu u kratkim pauzama, kod kuće u krevetu, dok obavljate kućne poslove, gledate TV, posle tuširanja i u svakoj drugoj situaciji kada osetite napetost u mišićima ili jednostavno potrebu da se istegnete.
Vežbe se izvode polako i u položaju maksimalne istegnutosti treba da se zadržite 15-30 sekundi. Kada zauzmete odgovarajući položaj osetićete određenu napetost mišića, nakon 10-20 sekundi ona popušta i nastupa faza opuštanja.


Dugotrajno sedenje dok gledate TV može da bude zamorno. Umesto da sedate u neudobnoj fotelji ili krevetu, sedate na pod, spojite tabane i polako pritiskajte kolena na dole (slika desno). Ova vežba povoljno utiče na razmekšavanje međice što je bitno za najvažniji trenutak porođaja, izlazak bebe. Elastičnost mišića sprečava cepanje međice i omogućava brz oporavak nakon porođaja.
Bol u leđima je prisutan kod većine trudnica bez obzira da li su zaposlene ili ne. U toku radnog vremena ili kod kuće možete da istegnete leđa tako što sa spojenim šakama na vrhovima prstiju pokušavate da "dohvatite plafon" (slika levo). Ova vežba pored istezanja u isto vreme i jača mišiće.
Kod kuće možete da razgibate leđa u četvoronoznom položaju dubokim sedom na pete (slika desno).
Vežbu za razgibavanje struka radite na podu tako što polako spuštate kolena naizmenično na jednu pa na drugu stranu (slika levo).
Da bi vežbe bile efikasne i da vas ne bi zamarale moraju da budu usklađene sa disanjem. Kada izvodite pokret pri kome se grudni koš širi u isto vreme udišite vazduh, izdišite kada se grudni koš skuplja.
Vežbe istezanja se izvode polako sa zadržavajem u maksimalnoj poziciji. U isto vreme sporim ali produbljenim disanjem pratite pokret.
Dok vežbate ne sme ništa da vas boli ili posebno zamara. Ako osetite bol, mučninu, vrtoglavicu odmah prekinite sa vežbanjem i zauzmite udoban položaj za relaksaciju (slika desno). U slučaju da se bolovi ili neke druge neprijatnosti i dalje javljaju obavezno se javite vašem lekaru.
avatar
lela
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4973
Age : 46
Локација : Germanija
Расположение : bezveza
Поени : 21352
Registration date : 2008-09-14

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by lela on 04.08.09 14:39

I uste ova za zacvrstuvanje na gradite

Vežbe i masaža za čvrste grudiAutor:
Blic online (www.blic.rs)
Kako starimo, gravitacija sve jače deluje na naše telo, a posebno na deo koji želimo da što duže ostane uzdignut - grudi. Ako se tome doda i dojenje, danak se brzo primeti. Ipak, plastična operacija nije jedino rešenje, postoji još nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi vam grudi ostale podignute i čvrste što duže.Počnite na vreme
Kao i lice, i grudi treba da počnete da negujete na vreme, što znači još u mladosti. To je jedini način da se bez ozbiljnih posledica po njihovu lepotu prevladaju najosetljiviji periodi u životu žene - trudnoća i klimaks.

Gimnastika svaki dan
Svakoga dana, približno 10 minuta, preporučljivo je izvoditi gimnastičke vežbe namenjene jačanju mišića grudnoga koša jer se tako sprečava opuštanje grudi. Sedite prekrštenih nogu, ruke podignite u visini ramena. Šake isprepletite i položite na pleća, a zatim ruke pomerajte prema telu. Vežbu ponovite 30-40 puta, relativno brzo. Preporučljivo je i bavljenje sportom, posebno plivanjem, veslanjem i, ne zaboravite, leđa držite uspravno i dok sedite i dok stojite.

Masaža
Trudite se da svaki dan u kožu grudi umasirate posebnu kremu za negu tog dela tela, što je odlična prilika za laganu masažu. Ovo će omogućiti bolje upijanje kreme i poboljšati mikrocirkulaciju u potkožnom tkivu. Masirajte vrhovima prstiju, barem pet minuta. Kretnje moraju biti nežne i polagane, odozdo prema gore. Posebnu pažnju obratite na bradavice i areole.

Tuširanje
Jaki mlaz vode iz tuša osvežiće i učvrstiti grudi. Važno je da mlaz vode pomerate od sredine grudnoga koša prema pazusima, i da voda bude mlaka ili hladna ako to možete da podnesete.


8. juni 2009.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs
avatar
lela
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4973
Age : 46
Локација : Germanija
Расположение : bezveza
Поени : 21352
Registration date : 2008-09-14

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by Layla on 04.08.09 16:37

Lela alal da ti e , stvarno si se potrudila. Se nadevam ova ke im koristi na idnite mamicki Smile

Layla
Случаен минувач
Случаен минувач

Female
Број на мислења : 88
Age : 33
Локација : Skopje
Поени : 16894
Registration date : 2009-07-27

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by moni23 on 22.08.09 23:46

lela navistina sekoja cest jas bas sakam da probam so vezbite no ke mora prvo so da razgovaram so ginekologot a nekoj ima probano?
avatar
moni23
Случаен минувач
Случаен минувач

Female
Број на мислења : 23
Age : 32
Локација : doma
Поени : 17317
Registration date : 2009-05-01

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by obicna on 01.09.09 13:09

Vezbate nesto zenski? Se mislam da si zemam dvd Yoga za bremeni.. Edna drugarka vika mnogu i pomogna za na poragaj.
avatar
obicna
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4100
Age : 36
Локација : Дома си е дома
Расположение : Секое лошо за добро е. Што и да е ќе помине...
Поени : 20489
Registration date : 2008-07-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by ripce on 01.09.09 16:10

mene ginekologot mi rece moze da plivam da vezbam na orbit rek umereno,da pesacam ,joga i tn.samo da ne skokam mnogu.jas si pesacam da vi kazam po okolu 45 min na den.
avatar
ripce
Редовен посетител
Редовен посетител

Female
Број на мислења : 111
Age : 34
Локација : doma
Расположение : :-))))))))))))
Поени : 17663
Registration date : 2009-03-09

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by obicna on 02.09.09 3:15

Super ripce, a praktikuvas li joga ili samo pesacenjeto?
avatar
obicna
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4100
Age : 36
Локација : Дома си е дома
Расположение : Секое лошо за добро е. Што и да е ќе помине...
Поени : 20489
Registration date : 2008-07-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by lela on 02.09.09 8:11

Jas ne vezbam no sekoj den vozam tocak ili pesacam,da go iskoristam ubavovo vreme dodeka e,posto koga ke pocne da vrne ne znae da prestani. Smile
avatar
lela
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4973
Age : 46
Локација : Germanija
Расположение : bezveza
Поени : 21352
Registration date : 2008-09-14

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by Mama Ane on 02.09.09 8:20

Јас не вежбав за време на моите бремености. Со ќерками бев улежана крава, ми годеше сите да ме тинтраат и се разлигавив Smile затоа и се направив мечка, а со син ми бев постојано во движење од работа и пешачењето ми беше единственото вежбање Smile (и се поправив малку)
avatar
Mama Ane
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 5807
Age : 42
Локација : skopje
Расположение : во неизвесност
Поени : 20521
Registration date : 2008-11-06

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by ripce on 02.09.09 10:57

obicna напиша:Super ripce, a praktikuvas li joga ili samo pesacenjeto?
dosega nemam probano ama moze da se proba velat ubavo deka e.
avatar
ripce
Редовен посетител
Редовен посетител

Female
Број на мислења : 111
Age : 34
Локација : doma
Расположение : :-))))))))))))
Поени : 17663
Registration date : 2009-03-09

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by Zvezdicka on 02.09.09 11:21

ripce samo vnimatelno ako prv pat probuvas joga jas mislam deka bremenosta ne e vreme za eksperimentiranje.

Jas pred da ostanam bremena praktikuvav plivanje 2-3 pati nedelno i do toa se drzam i sega. edinstveno sto se trudam malku poveke da pesacam sto predhodno ne mi bese obicaj. Ne se zamaram mnogu no mi godi prosetka vo suma ili po nekoj park.

Razmisluvav za joga ili za nekoj institucionalizirana gimnastika za trudnici no mojot doktor mi rece deka ako pred bremenosta ne sum go pravela toa da ne pocnuvam sega.
avatar
Zvezdicka
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1683
Age : 37
Локација : Königstein
Расположение : Trudnicko :)
Поени : 19651
Registration date : 2008-08-29

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by obicna on 02.09.09 13:12

Sum praktikuvala joga ama toa bese pred 2 god, taka da se mislam i za sea da pocnam. Samo ne na casovi nego doma kako i prethodno. Pesacenje dovolno praktikuvam na rabota, samo ne se primetuva taka no se oseka deka dosta odime sekoj den. Joga ja sakam zs mozok i dusa opustuva.
avatar
obicna
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4100
Age : 36
Локација : Дома си е дома
Расположение : Секое лошо за добро е. Што и да е ќе помине...
Поени : 20489
Registration date : 2008-07-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by Vesna Blazevska on 03.09.09 11:07

http://www.sidhasanayoga.com/trudnice-vezbe.htm
interesno e
avatar
Vesna Blazevska
ВИП личност
ВИП личност

Female
Број на мислења : 896
Age : 40
Локација : skopje
Расположение : generalno dobro
Поени : 18200
Registration date : 2009-04-28

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by nnatasa on 03.09.09 11:56

Jas ne odev nikade na vezbanje, ama vo 6ti se kaciv na vrv na vodno... pesacev od k.voda do aleksandar palas po patekata pokraj vardar se do denot dodeka ne me legnaa i ne me proglasija za rizina bremenost...Smile od kila mi ostanaa uste tri za simnuvanje, a visoka sum 180 cm pa ne se ni poznavaat tie tri kila. Smile
avatar
nnatasa
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1260
Age : 47
Локација : seuste vo skopje.... 96, 95, 94....
Расположение : top...
Поени : 19048
Registration date : 2009-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by Natalija on 03.09.09 12:27

Jas pred bremenosta pesacev mnogu, a sega 7 meseci najdolgo sto sum ispesacila e eden kilometar vo eden pravec. Ova definitivno ne e dobro, no sto da pravam koga nikoj ne znae da mi kaze dali pesacenjeto moze da mi nasteti ili ne, so ogled na to sto imav mnogu riizicna bremenost i lezev tri meseci.
avatar
Natalija
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1160
Age : 36
Локација : istocno od rajot
Расположение : nestrplivo
Поени : 18907
Registration date : 2008-08-30

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by Zvezdicka on 03.09.09 13:09

Natalija kako nikoj ne znae da ti kaze? Pa imas valjda ginekolog koj ti ja vodi bremenosta?
Pesacenjeto se dodeka ne se umaras previse e dobro vo bremenosta. Pokazatel treba da ti bide slednovo: ako dodeka pesacis seuste mozes normalno da zboruvas i da odrzuvas razgovor togas e vo red.. stom pocne da ti nedostasuva vozduh t.e moras da ti seckas zborovite za da dojdes do zdiv treba da usporis ili da zastanes i da se odmoris.
avatar
Zvezdicka
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1683
Age : 37
Локација : Königstein
Расположение : Trudnicko :)
Поени : 19651
Registration date : 2008-08-29

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by anence on 04.09.09 11:47

Citam za vezzbive i me interesira dali e tocno deka ne smeelo da se kleknuva, mene svekrva mi koga ke me vidi da kleknam samovika ne, ne , ne lelel sto i si mislam??????????????
avatar
anence
Случаен минувач
Случаен минувач

Female
Број на мислења : 91
Age : 34
Локација : skopje
Расположение : често променливо
Поени : 17167
Registration date : 2009-06-13

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by Tanja17 on 17.12.09 16:01

Me interesira dali znae nekoj kade vo Aerodrom ima joga za trudnici , dali voopsto ima vo ovoj reon. Znam deka ima vo Tavtalige ama mnogu mi e daleku?

Tanja17
Случаен минувач
Случаен минувач

Female
Број на мислења : 5
Age : 37
Локација : Skopje
Поени : 16261
Registration date : 2009-11-24

Вратете се на почетокот Go down

Re: Вежбање во текот на бременоста

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот