Родители и деца

Ерозија на грлото на матката

Go down

Ерозија на грлото на матката

Пишување by ZeleniCka on 13.03.09 0:30

Дали имала некоја од вас вакво нешто? Јас денес бев на гинеколог и ме прегледа, ми дијагностицира ерозија и ми даде креми, вагиналети и еден куп работи. Ако не ми помине од тоа после ќе треба да се изврши мал хируршки зафат, да се сечи дел од грлото на матката (или не знам што точно се прави). Би сакала повеќе да чујам за ова ако знаете!!!
avatar
ZeleniCka
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1718
Age : 31
Локација : Лаблана - Крањ :(
Расположение : Кул
Поени : 18495
Registration date : 2008-08-15

http://www.igranazborovi.blogspot.com/

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by kristina_b on 13.03.09 0:37

prv pat slusam za takvo nesto.a kako ti go otkri preku pap test ili poinaku?i sto ti rece sto e pricina za takvo nesto?
avatar
kristina_b
Редовен посетител
Редовен посетител

Female
Број на мислења : 134
Age : 31
Локација : domaaaa
Расположение : :-)
Поени : 17822
Registration date : 2008-09-18

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by obicna on 13.03.09 0:41

ZeleniCka ako e nesto slicno kako konizacija da se seci del ne e nisto strasno. Grloto ako ne se sekavam e 6 cm, treba mnogu da se zeme za da ne moze da ima problemi za bremenost. So "mal hirurski zafat" ne mi se veruva deka ima potreba za paniki. Prasaj za ova ako ti e toa na um za ponatamu ko ke mislis za deca i sl. Sve ke ti objasnat, kolku i kako. Mene za konizacijata duri mi nacrta. Smile))
avatar
obicna
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4100
Age : 35
Локација : Дома си е дома
Расположение : Секое лошо за добро е. Што и да е ќе помине...
Поени : 19879
Registration date : 2008-07-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by BiljanaM on 13.03.09 0:44

а од што доага до такво нешто? немам појма првпат слушам
avatar
BiljanaM
Ветеран
Ветеран

Female
Број на мислења : 727
Age : 31
Локација : Radovis
Расположение : never better
Поени : 17698
Registration date : 2009-01-02

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by ZeleniCka on 13.03.09 0:46

Abe sigurno postoi nekoi drug poim, poprost ama jas ne znam.. taka mi kaza toj...


Do erozija doaga za vreme na seks, koga penisot go dopira grloto na matkata i posle toa se roni i tece krv.
avatar
ZeleniCka
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1718
Age : 31
Локација : Лаблана - Крањ :(
Расположение : Кул
Поени : 18495
Registration date : 2008-08-15

http://www.igranazborovi.blogspot.com/

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by Rocka on 13.03.09 1:00

Erozija grlića - To je prava ranica (defekt sluzokože) i može da se javi kod početnog zapaljenja grlića, a takođe i neposredno posle elektrokoagulacije, koja je rađena u cilju lečenja neke promene na grliću. Ova je promena retka.

poveke:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=42&t=55458


Kolku sto svativ od ova, toa e nesto retko, sto ako ne se leci moze da bide zaebano.
avatar
Rocka
Форумски зависник
Форумски зависник

Male
Број на мислења : 2093
Age : 48
Локација : www
Расположение : на располагање
Поени : 18947
Registration date : 2008-09-03

http://www.phpbbplanet.com/offtopic

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by Rocka on 13.03.09 1:24

Krvarenje iz vagine i ulkus grlića maternice


Ako se pojavi neočekivano krvarenje iz vagine, mogući uzrok je i erozija grlića maternice.
Razloga za krvarenje iz rodnice je više

Krvarenje iz vagine za žene uvijek predstavlja veliku brigu, naročito ako uzrok nije redovita menstruacija. Neke žene krvare prilikom spolnog odnosa, što im vrlo lako dugoročno pokvari užitak u spolnosti i prouzroči strah. U muškaraca vrlo lako nastupe psihički problemi jer se boje da su ozlijedili partnericu, a posljedično može doći i do poremećaja erekcije. Radi toga je za svako krvarenje iz vagine potrebno posjetiti ginekologa. U ovom članku ćemo vam nabrojati nekoliko mogućih uzroka pojave erozije grlića maternice koji je vrlo lako jedan od uzroka za nenadano krvarenje iz vagine.


Grubi seks može brzo uzrokovati neku ranicu.
Krvarenje iz vagine uvijek je simptom neke bolesti. Slična je također i erozija koja može prouzročiti krvarenje, koje je simptom neke bolesti. Za nastanak erozije su najčešće krive slijedeće bolesti:

1. Klamidija
2. Ektrop grlića maternice vratu
3. Herpes simplex virus
4. Upala karlične šupljine
5. Gonoreja
6. Rak grlića maternice
7. Alergijska reakcija
8. OzljedaSvako vaginalno krvarenje u vrijeme trudnoće moramo shvatiti vrlo ozbiljno. (jlp)

O većini tih bolesti smo već pisali na našoj stranici. Ako krvarenja nisu popraćena drugim simptomima, bolovi u trbuhu, predjelu zdjelice, bilo kakvim zdravstvenim promjenama i ako se to dogodi jednom, mogućnost ozbiljnog oboljenja je malena. Mogući uzrok krvarenja je također trauma, odnosno ozljeda koja lako nastane prilikom grubog seksa ako je partner vrlo obdaren. Ozljeda bi mogla nastati i radi samozadovoljavanja grubim predmetima, prilikom stavljanja u dijafragmu ili menstrualnu čašicu. Grlić maternice je veoma osjetljiv. Drugi uzrok za manje krvarenje je krvarenje partnera. Male ranice na penisu, genitalne bradavice su mogući uzrok za tragove krvi.


Krvavenje povezano sa snažnim bolovima može biti znak upale ili bolesti (jlp)

Ako je uzrok krvarenja ulkus grlića maternice, to će potvrditi posjet ginekologu. Ulkus koji prouzroča krvarenje je brzo odstranjen kratkim kirurškim zahvatom, kada se područje ulkusa umrtvi lokalnom anestezijom. Liječnik će istovremeno napraviti i potrebne testove za infekcije i druge najčešće uzroke krvarenja. Krvarenje iz vagine rijetko znači ozbiljno zdravstveno stanje, te zato nije potrebna pretjerana briga. Najbolje će vas umiriti posjet ginekologu.http://www.intimatemedicine.com/hr/zdravlje-i-seks/krvarenje-iz-vagine-i-ulkus-grlica-maternice/*******************************************************************************

Ranica grlića materice - Eritroplakija


Eritroplakija je crvenilo na grliču materice. Ako Vam ginekolog kaže da imate “ranicu” na grliću, znajte da je to samo odomaćen izraz za crvenilo. Ustvari uglavnom ne postoji defekt sluzokože već crvenilo. U te promene, golim okom veoma slične, spadaju : ektopija, ektropija, erosio vera (pravi defekt), cervicitis i početni karcinom.

Ektopija grlića materice

Ektopija je najčešća promena grlića. Deo grlića materice koji se nalazi u vagini zove se portio vaginalis uteri (PVU). Na njemu se nalazi ista sluzokoža kao u vagini (pločastoslojeviti epitel), dok je u kanalu grlića sluzokoža sastavljena od cilindričnog epitela. Granica izmežu ove dve sluzokože je kod devojčica i žena posle klimakterijuma na spoljašnjem otvoru grlića. Kod žena u reproduktivnoj fazi malo sluzokože cervikalnog kanala izlazi i prekriva vaginalni deo grlića materice (PVU). Ta zamena sluzokože grlića sluzokožom kanala grlića zove se ektopija. Vidi se kao crvenkasta mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posledica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod devojčica i žena posle klimakterijuma. Značaj ektopije je u tome što iza nje nekada može da se krije početni karcinom.

Ektropija grlića materice - Kod nekih višerotki prilikom porođaja dolazi do rascepa grlića i izvrtanja njegovog kanala. I ovde, kao kod ektopije sluzokoža kanala grlića se nalazi u vagini, gde joj nije mesto, samo je u ovom slučaju dospela na drugi način.

Erozija grlića - To je prava ranica (defekt sluzokože) i može da se javi kod početnog zapaljenja grlića, a takođe i neposredno posle elektrokoagulacije, koja je rađena u cilju lečenja neke promene na grliću. Na sreću ova je promena retka.

Početni karcinom grlića materice - Ovo je ozbiljna promena na grliću i vidi se kao crvena ranica tj.defekt sluzokože.

Dijagnoza

Da pod slikom eritroplakije ne bi promakao karcinom, svako crvenilo treba shvatiti kao potencijalno maligno. Kod svake erozije treba tačno utvrditi njenu prirodu. Sa tim ciljem radi se kolposkopski pregled, Papanikolau, Šilerova proba i biopsija. Ako promena izgleda sumnjivo, radi se biopsija. Biopsija je uzimanje isečka sa promene da bi se zatim on detaljno pogledao pod mikroskopom.

Terapija

U lečenju ektopije i erozije vrši se suzbijanje zapaljenja i obnavljanje sluzokože. Ako je zapaljenje izazvano bakterijama, najbolje je da se uzme bris i uradi antibiogram. Tako se tačno zna na koji antibiotik su bakterije osetljive i postiže se brzo izlečenje. Na obnavljanje sluzokože povoljno deluju vaginalete sa kantarionovim uljem. Eritroplakija može da se ukloni tuširanjem 5%-nim rastvorom srebro nitrata jednom u nedelju dana, ukupno 6 puta. Isto se može učiniti premazivanjem Albotilom više puta sa pauzama od po 4 - 5 dana. Ako to ne da povoljne rezultate koristi se elektrokoagulacija, lasero-terapija i krioteracija.

Konizacija je hirurška metoda, koja se sastoji u isecanju promenjenog dela sluzokože. Koristi se kod ektopija koje su otporne na druge metode lečenja, a pogotovu ako postoji uvećanje ili deformacija grlića. Ako je kod ektropije prisutan veliki deformitet grlića, hirurćki se radi njegova rekonstrukcija. Kod početnih karcinoma, zavisno od stadijuma bolesti vrši se odstranjenje dela grlića ili cele materice.


http://www.porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=135:ranica-grlia-materice-eritroplakija&catid=46:bolesti-ena-bolesti-ena-&Itemid=66**************************************************************************************************


Zapaljenje grlića


Grlić materice je najvažnija linija odbrane od infekcija u genitalnom traktu. Kao i sa svakom odbranom i ovu treba čuvati, negovati, obnavljati, ulagati u nju, biti pažljiv i prema grliću i prema svome telu. Najlakše je trošiti neštedimice svoje zdravlje, jer mislimo da nam je "Bogom dato" ili još gore da smo ga našli negde, i ne setiti se da o njemu brinemo.

Koliko treba voditi računa o telesnoj i mentalnoj higijeni, toliko žena ima obavezu više da brine o svom reproduktivnom zdravlju. Greške koje se naprave često su nepopravljive. Zato slušaje i pazite svoje telo, svaki znak ili simptom shvatite ozbiljno. Grlić materice ima svoje odbrambene snage, zna da se čuva od svega i svačega. Ukoliko ga nepromišljeno oštetite abortusom, traumatičnim porođajem, infekcijom, uz odsustvo redovnih kontrola, uvek će biti izvor novih tegoba i problema.Cervikalni faktor bračnog steriliteta je zato vrlo čest, jer ukoliko grlić nije potpuno zdrav može biti prekinut niz koji vodi u oplodnju. Svaka upala ili intervencija nosi rizik oštećenja fine struktute cervikalnog kanala, koji je jako važna etapa u putu spermatozoida do jajne ćelije.

Nema zapaljenja grlića bez nezaštićenog seksulnog odnosa koji u sebi nosi rizik od infekcije. Obavezna je upotreba kondoma, ukoliko se ne radi o stalnom partneru.

Cervicitis - zapaljenje grlića najčešće nastaje ascendentnom ( uzlaznom ) infekcijom iz vagine. Izazivači su bakterije ili virusi. Simptomi koji se javljaju su klasični za upalne procese, pojačan sekret, erozija epitela grlića, bol u donjem delu trbuha i krstima, povišena telesna temperatura.

Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom, uz anamnezu. Pregled se vrši pod spekulumom, uzima se bris cerviksa i vagine, uz kolposkopiju i citološki pregled.

Terapija mora da bude specifična, prema uzročniku, uz simptomatsku terapiju i adekvatni higijensko dijetetski režim života i ishrane.

http://www.vasginekolog.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=84:zapaljenje-grlia&catid=38:catinfekcije&Itemid=76
******************************************************************************


Pobaraj na google, " Erozija grlića " ke najdes uste rezultati........
avatar
Rocka
Форумски зависник
Форумски зависник

Male
Број на мислења : 2093
Age : 48
Локација : www
Расположение : на располагање
Поени : 18947
Registration date : 2008-09-03

http://www.phpbbplanet.com/offtopic

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by ZeleniCka on 13.03.09 9:38

Fala Rocka sto si se potrudil, ke procitam sve.


Sepak me interesira ako nekoja imala iskustvo da pise nesto....
avatar
ZeleniCka
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1718
Age : 31
Локација : Лаблана - Крањ :(
Расположение : Кул
Поени : 18495
Registration date : 2008-08-15

http://www.igranazborovi.blogspot.com/

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by MamaMaja on 13.03.09 10:26

Zelenicka dali napravi i Pap test?
Toa e broj eden nesto sto treba da napravis ako veke ne si...

Ne sum imala erozija, ama ona sto sakav da go kazam veke go
kaza Rocka, i obavezno sledi ja rabotata.
Secenje na del od grloto na matkata e konizacija, veke rece obicna.

Do erozija doagja pri sex koga penisot go dopira grloto na
matkata i toa se roni, ama SAMO ako za toa imalo pricina,
znaci ako postoi ranicka, vospalenie i slicno, ne iz cista mira,
zatoa obavezno sledi.
avatar
MamaMaja
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1124
Age : 45
Локација : Скопје
Расположение : Детективско!
Поени : 17659
Registration date : 2009-01-27

http://www.mmm.com.mk

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by ZeleniCka on 13.03.09 21:41

Vcera ne pravev PAP, zatoa sto mi rece doktorot deka nema potreba, posto pravev pred nekolku meseci. Ke mi zeme bris za PAP sledniot pat, posle mesec - dva koga ke otidam.
avatar
ZeleniCka
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1718
Age : 31
Локација : Лаблана - Крањ :(
Расположение : Кул
Поени : 18495
Registration date : 2008-08-15

http://www.igranazborovi.blogspot.com/

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by lila_mk on 13.03.09 22:38

znam deka e mnogu vazno ovoj period da imate odnosi so kondom ili voopsto da gi nemate a megu drugata terapija koja ti e prepisana od doktorot moze da si stavas vaginaleti od kantarion ( na prirodna baza se i nekade 70 denari se ) a pomagaat da zarasnat onie polesni ranicki.
avatar
lila_mk
Ветеран
Ветеран

Female
Број на мислења : 787
Age : 40
Локација : skopje
Поени : 18121
Registration date : 2008-10-17

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by obicna on 14.03.09 0:01

Ko pravev konizacija ne smeev ni jas 4 nedeli da imam odnos. Ke pomine brzo, toa mi bese najmala sekiracija. Neka gleda ZeleniCka da ozdravi sto pobrzo pa za odnosi ima vreme eh heeeeeee, godini, godini. Smile
avatar
obicna
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 4100
Age : 35
Локација : Дома си е дома
Расположение : Секое лошо за добро е. Што и да е ќе помине...
Поени : 19879
Registration date : 2008-07-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by ZeleniCka on 14.03.09 9:36

Ma sekako, seksot e najmala griza sega Smile
avatar
ZeleniCka
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1718
Age : 31
Локација : Лаблана - Крањ :(
Расположение : Кул
Поени : 18495
Registration date : 2008-08-15

http://www.igranazborovi.blogspot.com/

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by Kinky on 16.03.09 15:19

Samo da te , se citame na pp.
avatar
Kinky
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 3821
Age : 43
Локација : во земјата на чудата
Поени : 19104
Registration date : 2008-08-26

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by magi on 16.03.09 15:38

Zelnicka i jas pred nekolku godini istotaka imav krvarenje no ne e nisto strasno so terapija na koja za zal ne se sekavam sega samo znam deka zemav kanesten vaginalet i mi vrsese ginekolgot promivki so betadine rastvor, po nekoe vreme ostana kako ranicka koja ne pravi nekoj problem i sega duri mislam i deka ja i nemam.treba redovna kontrola na pap test za da se sledi da ne dojde do degradacija na kletkite.
Moze da gi zemas za ranicka ako e vaginaletite plantagin koi imaat kantarion vo svojot sostav.
avatar
magi
Форумски зависник
Форумски зависник

Female
Број на мислења : 1392
Age : 34
Локација : sekade po malku
Расположение : koga kako
Поени : 18148
Registration date : 2008-08-12

Вратете се на почетокот Go down

Re: Ерозија на грлото на матката

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот