Стручни совети од областа на Ортопедијата!
Страна 1 of 28 • Share •
Страна 1 of 28 • 1, 2, 3 ... 14 ... 28 
Стручни совети од областа на Ортопедијата!
Едно објаснување за мајките. Широкиот повој е воведен пред околу 40 години во цел свет, како замена за класичниот тесен повој (како векна леб). Во тоа време немало пелени за еднократна употреба, туку само тетра-пелени. Во модерно време со пелените за еднократна употреба (Pampers и сл.) нема потреба од додатно ставање на терта пелени. Дуплиот повој со тетра пелените беше само за да не промокрува бебето на облеката. Запаметете: широк повој=пелена помеѓу нозе (а не околу нозе). Точно е дека ние сме ендемско подрачје со поголема појава на пореметувањата на колковите, па затоа се редовните ехо контроли. Децата со такви проблеми не се лекуваат со "широк повој", туку со разни помагала. Што се однесува до јадрата, нивната појава зависи од количината на витаминот Д3, а не од состојбата на колковите. И ишчашен колк има јадра, па не е добар.
Со срдечен поздрав д-р Горан Видоевски
Со срдечен поздрав д-р Горан Видоевски
Видоевски Горан- ВИП личност

-

Број на мислења: 498
Локација: Скопје
Поени: 6781
Registration date: 2008-10-19
Re: Стручни совети од областа на Ортопедијата!
Д-р Горан јас имам неколку прашања :
Дали е точно дека широкиот повој се прерорачувал или сеуште се препорачува за карлицата кај женските бебиња + колковите ?
Дали е точно дека порано на секое женско бебе се издавало апаратче за карлица и колкови без разлика на потребата (ова го пишувам од кажувања по дома јас имам неколку братучетки на иста возраст и на сите после раѓањето ни биле препишани апаратчиња ниедна не сме ги носеле причина мед сестра во семејството ги советувала мајките така и фала богу на ниедна ништо не и фали некои имаат и дечиња )
Дали завиткувањето на детето во пелена со стиснати рачиња и ноџиња како што гледаме по болниците или на ТВ не допринесува за исчашување на колкот без разлика на полот на бебето ?
Дали со користењето на шиирок повој се превенира “тесна карлица“ кај женско бебе ?
Би ви била благодарна ако добијам одговор на овие прашања
Дали е точно дека широкиот повој се прерорачувал или сеуште се препорачува за карлицата кај женските бебиња + колковите ?
Дали е точно дека порано на секое женско бебе се издавало апаратче за карлица и колкови без разлика на потребата (ова го пишувам од кажувања по дома јас имам неколку братучетки на иста возраст и на сите после раѓањето ни биле препишани апаратчиња ниедна не сме ги носеле причина мед сестра во семејството ги советувала мајките така и фала богу на ниедна ништо не и фали некои имаат и дечиња )
Дали завиткувањето на детето во пелена со стиснати рачиња и ноџиња како што гледаме по болниците или на ТВ не допринесува за исчашување на колкот без разлика на полот на бебето ?
Дали со користењето на шиирок повој се превенира “тесна карлица“ кај женско бебе ?
Би ви била благодарна ако добијам одговор на овие прашања

Girl*****- Редовен посетител

-

Број на мислења: 247
Локација: skopje
Расположение: не многу добро
Поени: 6869
Registration date: 2008-09-05
поздрав до почитуваниот доктор!
Дискутиравме тука на форумов за употребата на дубак и џампер. Според моите сознанија дубакот е штетен и не се препорачува ( за џамперот навистина незнам) но некои жени велат дека ним ортопдеите им рекле слободно да користат дубак. Па ако може да ни ја решите дилемата и да ни помогнете да го препознаеме вистинското во морето спротиставени мислења.
Дискутиравме тука на форумов за употребата на дубак и џампер. Според моите сознанија дубакот е штетен и не се препорачува ( за џамперот навистина незнам) но некои жени велат дека ним ортопдеите им рекле слободно да користат дубак. Па ако може да ни ја решите дилемата и да ни помогнете да го препознаеме вистинското во морето спротиставени мислења.

Ben10- Редовен посетител

-

Број на мислења: 131
Поени: 6862
Registration date: 2008-08-16
Поздрав до Др.Видоевски!
Ве молам,доколку го видите мојот пост,да ми одговорите само на едно прашање.На два месеци бевме на ортопед и тој ни рече дека јадрата не му се доволно развиени на бебчето и ни препорача широк повој со 4 тетра пелени. Значи памперс,4 тетра пелени,една шветска.Колку може ваквото повивање да помогне,односно да го забрза развојот на јадрата?И дали е неопходно? Ве молам за одговор.....
Ве молам,доколку го видите мојот пост,да ми одговорите само на едно прашање.На два месеци бевме на ортопед и тој ни рече дека јадрата не му се доволно развиени на бебчето и ни препорача широк повој со 4 тетра пелени. Значи памперс,4 тетра пелени,една шветска.Колку може ваквото повивање да помогне,односно да го забрза развојот на јадрата?И дали е неопходно? Ве молам за одговор.....

mama- Форумски зависник

-

Број на мислења: 1745
Локација: Под сонцето!
Расположение: Veke ne sum osamena!!!
Поени: 7560
Registration date: 2008-06-14
Благодарам на сите.
Уште еднаш ќе повторам. Широк повој = пелена меѓу нозе (не околу нозе како векна леб)
Pampers = пелена од 20 век. Следи - широк повој = Pampers меѓу нозе.
Машко и женско дете во однос на карлицата и другите секундарни полови карактеристики се формираат и разликуваат во пубертетот од хормоните, а не од тесниот или широкиот повој. Видете ги нашите баби кои биле тесно повиткувани колкави се во карлиците и знаете колку деца родиле. Зничи нема врска со карлицата и раѓањето. Во однос на јадренцата, тие се знак на окостување за што е потребно време и витамин Д3. Кажав дека и ишчашен колк ќе има кога тогаш јадра, ама не е добар колк.
Во однос на дубак. Од пред 2 години сите дубаци од брендови како Chicco и сл. се наменети за скокање, значи џампери. ДА НЕ СЕ КОРИСТАТ ЗА ПРООДУВАЊЕ И ОДЕЊЕ. Џамперот и дубакот се за скокање, а тоа е вежба на мускулатурата на нозете. Посвижен дубак = опасен за повреди па дури и смртни случаи. За користење на овие помагала потребно е детето да има добра контрола на главата, убави јадра на колковите (значи цврсти коски) и да започнало самото да думка (ѕенѕа, ѕуца и сл.), значи да скока. Се користат додека не застанат на своите нозе.
Поздрав до сите.
Уште еднаш ќе повторам. Широк повој = пелена меѓу нозе (не околу нозе како векна леб)
Pampers = пелена од 20 век. Следи - широк повој = Pampers меѓу нозе.
Машко и женско дете во однос на карлицата и другите секундарни полови карактеристики се формираат и разликуваат во пубертетот од хормоните, а не од тесниот или широкиот повој. Видете ги нашите баби кои биле тесно повиткувани колкави се во карлиците и знаете колку деца родиле. Зничи нема врска со карлицата и раѓањето. Во однос на јадренцата, тие се знак на окостување за што е потребно време и витамин Д3. Кажав дека и ишчашен колк ќе има кога тогаш јадра, ама не е добар колк.
Во однос на дубак. Од пред 2 години сите дубаци од брендови како Chicco и сл. се наменети за скокање, значи џампери. ДА НЕ СЕ КОРИСТАТ ЗА ПРООДУВАЊЕ И ОДЕЊЕ. Џамперот и дубакот се за скокање, а тоа е вежба на мускулатурата на нозете. Посвижен дубак = опасен за повреди па дури и смртни случаи. За користење на овие помагала потребно е детето да има добра контрола на главата, убави јадра на колковите (значи цврсти коски) и да започнало самото да думка (ѕенѕа, ѕуца и сл.), значи да скока. Се користат додека не застанат на своите нозе.
Поздрав до сите.

-

и јас да се заблагодарам на ДР.Видоевски
јас па сакам да прашам за капките д3 дали да и ги давам на милена има 13 месеци и по колку, пие пиковит кој содржи витам Д ама незнам дали е доволно?
Извинете што прашањето не е за широк повој но е поврзано со коските,
Благодарам
јас па сакам да прашам за капките д3 дали да и ги давам на милена има 13 месеци и по колку, пие пиковит кој содржи витам Д ама незнам дали е доволно?
Извинете што прашањето не е за широк повој но е поврзано со коските,
Благодарам

Emi- Форумски зависник

-

Број на мислења: 7238
Локација: domce so nence
Расположение: ok
Поени: 9196
Registration date: 2007-11-19
Децата до една година примаат витамин Д3 во облик на капки и во лето и во зима. Над една година само во зимскиот период. Капките може да се заменат кај децата над една година со мултивитамински сирупи кои содржат витамин Д3, а децата кои не се алергични на риба можат да примаат и сируп рибино масло, како на пр. Osteocare.

-

Doktore nadvor mozebi sum od temava am sakam da prasamsin ima 4 godini i osum meseci .Koga go kapam seuste cuvstvuvam kako da mu se dopira fontanelata ....!?Dali e mozno redovno pievme kapki vigantol.Pozdrav od mene i od majka mi Dr.Trajanka Gorgioska-Stefanoska od Prilep.

Ilince- Форумски зависник

-

Број на мислења: 1816
Локација: Prilep
Расположение: umorno no presrekno
Поени: 7533
Registration date: 2008-07-16
Поздрав до д-р Таца и од мене.
Фонтанелата се затвора најдоцна до две години. Не ми се верува дека тоа што го пипате е фонтанела.
Поминета кај мене во амбуланта без закажување да видам.
Фонтанелата се затвора најдоцна до две години. Не ми се верува дека тоа што го пипате е фонтанела.
Поминета кај мене во амбуланта без закажување да видам.

-

Ovde vo usa tie kapki ne mu se davaat na bebinjata,a zosto stvarno neznam.

Juni08_Andrea- Форумски зависник

-

Број на мислења: 2586
Локација: Tamu kaj sto mi e najubavo!!!!
Расположение: Prednovogodisno!
Поени: 8189
Registration date: 2008-01-11
Јас знам дека ова не е место да Ви поставувам прашања , но во голема недоумица сум.
Ќерка ми има 3 месеци, кога бевме на контрола кај вас(наодот беше уреден) не советувавте да купиме статичен дубак или џампер, а јас дома немам таква врата за да можам да го закачам џамперот на неа.И затоа барав на интернет и најдов вакво нешто
http://www.fisher-price.com/fp.aspx?e=product&pid=38839&st=2002
http://www.amazon.com/gp/product/images/B000I2UJ0Q/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=165796011&s=baby-products
Дали може ваков џампер да и купам на ќерка ми .и од кога да почнам да го користам?
Ќерка ми има 3 месеци, кога бевме на контрола кај вас(наодот беше уреден) не советувавте да купиме статичен дубак или џампер, а јас дома немам таква врата за да можам да го закачам џамперот на неа.И затоа барав на интернет и најдов вакво нешто
http://www.fisher-price.com/fp.aspx?e=product&pid=38839&st=2002
http://www.amazon.com/gp/product/images/B000I2UJ0Q/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=165796011&s=baby-products
Дали може ваков џампер да и купам на ќерка ми .и од кога да почнам да го користам?

bella*- Ветеран

-

Број на мислења: 699
Локација: Skopje
Поени: 7233
Registration date: 2008-06-27
Цврста е и тоа многу, докторот ме научи како да ја кревам и оставам без да и ја придржувам главата,и со тоа се прават вежби на мускулите на вратот.И докторот нормално имаше право ќерка ми убаво си ја држи главата од 40 дена

bella*- Ветеран

-

Ne mislev samo na glavata bell ovde so skokanjeto se pravi napor na a kolkovite i nozinjata a mala e za toa .Najdobro sama ostavaj ja na stomak da se uci da laze toa site lekari go preporacuvaat site muskuli se zacvrstuvaat.

verce- Форумски зависник

-

Број на мислења: 1392
Локација: Imperija Kocani :)
Расположение: super
Поени: 8260
Registration date: 2008-02-15
Јас пак мислам дека и треба да прави напор за да и се развијат и мускулите на нозете,кои ќе и бидат потребни понатаму за одење.Ама сепак не сум сигурна и ќе чекам мислење од
докторот
докторот

bella*- Ветеран

-

Таму преку големата бара ги шетате бебињата на отворено повеќе од тука. Овде имаат проблем со бабите да не настине детето. Доволно сончање е замена за капките

-

Во врска со џамперот. Детето треба да има контрола на главата, да има контролен ехо преглед кој е со убави јадра и самото да започнало да скока (думка). Fisher price е идеален џампер и може да го користите од денеска.

-

Ви благодарам докторе.Ние бевме кај вас пред 10 дена и ни рековте дека се е ОК со јадрата.

bella*- Ветеран

-

Тогаш пријатно скокање и добар одмор за мајката

-

Видоевски Горан напиша:Таму преку големата бара ги шетате бебињата на отворено повеќе од тука. Овде имаат проблем со бабите да не настине детето. Доволно сончање е замена за капките
Fala dr.Vidoevski na odgovorot.Za babi nemame babi ama zatoa pa i nemame mnogu vreme za setanje ,a za suncanje letovo bevme mali a sega veke ni e ladno, pa mislam i nas ke ni trebaat takvi kapki sekako so preporaka od pedijatarot.

Juni08_Andrea- Форумски зависник

-

Број на мислења: 2586
Локација: Tamu kaj sto mi e najubavo!!!!
Расположение: Prednovogodisno!
Поени: 8189
Registration date: 2008-01-11
Видоевски Горан напиша:Децата до една година примаат витамин Д3 во облик на капки и во лето и во зима. Над една година само во зимскиот период. Капките може да се заменат кај децата над една година со мултивитамински сирупи кои содржат витамин Д3, а децата кои не се алергични на риба можат да примаат и сируп рибино масло, како на пр. Osteocare.
Dr. Vidoevski, i sirupot se pie kako kapkite - samo vo zima, ili sekoj den, bez razlika na godisnoto vreme?
Blagodaram.

Kinky- Форумски зависник

-

Број на мислења: 3821
Локација: во земјата на чудата
Поени: 7999
Registration date: 2008-08-26
Doktore fala za odgovorot, jas na milena i davam ednas dnevno pikovit po edna lazica i plus 3 kapki D3 nasabajle ednas.

Emi- Форумски зависник

-

Бебињата до една година треба да примаат витамин Д3 секој ден и во лето и во зима. Децата над една година треба да примаат само во зима, а во лето се надвор на дневна светлина. Во мултивитаминските сирупи има доволно витамин Д3 и нема потреба ако примаат Пиковит да давате додатно и капки. За УСА колку ја што паметам од пред 17 години, педијатрите даваат мешавина на витамини и минерали во пластично шишенце, а за тоа дека залади треба да се праша како е во Канада.

-

а колу Д3 е потребно да се внесе во текот на денот?

Emi- Форумски зависник

-

A sto e so pogolemite decinja od 3-6 godini dali tie imaat potreba od dopolnitelen vitamin D.
Дневната доза во зима е околу 800 Интернационални единици Вит. Д3. Тоа се по едно лажиче од 5 мл. сируп дневно за сите деца до пубертет.

-

Страна 1 of 28 • 1, 2, 3 ... 14 ... 28 
Страна 1 of 28